ממה נגרמות פציעות צוואר?
פציעות או פגיעות בצוואר עלולות להיגרם משלל סיבות כמו למשל, בעקבות פעילות ספורטיבית, תנועות לא נכונות, "צליפת שוט" Whiplash (אשר יכולה להיגרם עקב תאונות דרכים, מתקני שעשועים וכו'), הרגלי יציבה ותנוחה לא נכונה כמו ישיבה מול מחשב, הרגלי שינה לא נכונים, דלקות ועוד.
סוגי פציעות צוואר
רוב פציעות הצוואר מתחלקות לארבעה סוגים עיקריים: ספאזם של הצוואר, מתיחת שרירי צוואר, לחץ עצבי ושברים.
ספאזם – Spasm בשרירי הצוואר
ספאזם הינו עיוות רפלקסיבי של שרירי הצוואר, כך שרירי הצוואר הופכים לנוקשים וכואבים ומה שאנו מכנים "צוואר תפוס". הגורמים לאותו עיוות רפלקסיבי עלולים להיות כל תהליך שנחשב לאיום עבור עצבי השדרה או עמוד השדרה. ספזאם יכול להיות תוצאה של הרבה גורמים כמו; פציעה כלשהי, יציבה לא נכונה, מתח, שינויי טמפרטורה קיצוניים כמו ישיבה מול מזגן ביום חם, עבודה מרובה על מחשב, הרגלי שינה לא נכונים ועוד.
מתיחת צוואר – Strain
לחץ עצבי בצוואר
זוהי לרוב פגיעה בעצבים אשר עוברים דרך הצוואר לכיוון הזרוע. פציעה זו גורמת לכאב אקוטי ולעיתים תחושת צריבה, עקצוצים, חולשה, איבוד תחושה ביד ועוד, אך תחושות אלו שוככות מהר יחסית. פציעה זו נגרמת לרוב מסיבוב מהיר של הראש לכיוון אחד, מפגיעה ישירה בעצם הבריח וכן הלאה, לעיתים עקב לחץ של שרירים על העצבים לאורך מסלולם מהצוואר לכיוון הזרוע.
שברים בצוואר
שברים בעצמות הצוואר הם החמורים ביותר מבין כל פציעות הצוואר. הכוונה היא לחוליות עמוד השדרה הצווארי אשר נשברות כתוצאה מנפילה, תאונה קשה, פעילות ספורטיבית שהשתבשה וכדומה. כאשר זה קורה, האדם חש כאב עז, איבוד תחושה ולפעמים אף יישאר משותק.
אבחון פציעות צוואר
אם אתם חשים כאבי צוואר, נוקשות, או כל הפרעה בתפקוד התקין וטווח התנועה הצווארי, גשו למומחה על מנת שיוכל לעזור לכם. האבחון כולל הבנת רקע הפגיעה, האם זה עקב טראומה, תנוחה לא נכונה, משהו מולד וכדומה. אחר כך ישנן בדיקות פיזיות לפי הצורך ובהתאם לכך מחליטים על הטיפול הנדרש. הרופא המטפל יקבע את חומרת הפציעה וימליץ על טיפול מתאים. חשוב לציין כי לרוב פציעות צוואר אינן חמורות ועל כן אינן מצריכות התערבות תרופתית או כירורגית. אך יחד עם זאת הן מהוות מטרד, פוגעות בתפקוד ולכן מצריכות איזשהו פתרון. על כן, הרפואה המשלימה מציעה מגוון פתרונות אשר מוכיחים את עצמם יותר ויותר כמועילים ומסייעים להפחתת כאבי צוואר וחזרה לתפקודו המלא.