תסמונת התעלה הקרפלית טיפול – CTS Carpal tunnel syndrome

שיתוף המאמר

עקצוצים בשורש כף היד? היד נרדמת? יתכן שגם לך יש את תסמונת התעלה הקרפלית, תסמונת ממנה סובלים 5%-10% מהאוכלוסייה, בעיקר נשים.

אבל… לא להתבאס, אפשר לטפל!

מהם הגורמים להופעת תסמונת התעלה הקרפלית?

תסמונת התעלה הקרפלית הנה בעיה המאופיינת בכאב, תחושת קהות ועקצוצים בשורש כף היד, תחושת הרדמות של חלק מאצבעות היד בעיקר שלושת האצבעות אגודל, אצבע מורה, ואמה. הכאב אף מתפשט לאורך היד ולפעמים עד לכתף.

הגורם המדויק לתסמונת התעלה הקרפלית אינו ידוע, אבל מה שבטוח הוא שהעולם המודרני, שהביא עמו עומס פעולות לצד שימוש אינטנסיבי במחשב – לא תורמים לעניין.

ארגונומיה לא נכונה בזמן השימוש בידיים, פעילויות חוזרות בשימוש בשורש כף היד והאמה,  מאמץ ושימוש יתר בשרירי האמות יכולה לגרום לדלקות באחד משמונת הגידים של השרירים המכופפים את האצבעות העוברים גם הם בתוך התעלה הקרפלית הצרה, התסמונת עלולה להיגרם כתוצאה מלחץ, גירוי, נפיחות הלוחצים על העצב המדיאני העובר בתעלה הקרפלית, הממוקמת בין האמה לכף היד.

כל אלו עלולים לגרום להיצרות של התעלה ולפגיעה בעצב התווך – median nerve שעובר בתוכה ליצירת דלקת בעצב. כמובן שגם פגיעה חיצונית ישירה על האזור עלולה לגרום לפציעה.

גירוי ולחץ עלולים להיווצר על ידי הנעת היד ופרק כף היד באותה תנועה החוזרת על עצמה פעמים רבות. מכיוון שכך, תסמונת התעלה הקרפלית היא תופעה שכיחה בקרב קופאיות, נגרים, עובדי קו ייצור במפעלים ואנשים העובדים עם מקלדת או עם עכבר מחשב בתדירות גבוהה.

מי עוד עלול לסבול מהתסמונת? אנשים אשר אחד מבני המשפחה שלהם לוקה בתסמונת התעלה הקרפלית, הינם בעלי סיכון מוגבר לפגיעה מהתסמונת.

גורמי סיכון נוספים המגבירים את שכיחות הופעת התסמונת הם בעיות הורמונאליות, חסך בוויטמין B, אלכוהוליזם, חשיפה לקור, הריון, דלקת פרקים, סוכרת ובעיה בבלוטת התריס.

תסמונת התעלה הקרפלית אזורי הכאב

היכן מופיעים התסמינים של תסמונת התעלה הקרפלית?

התסמינים באים לידי ביטוי בשרירי האגודל ושרירי האצבעות שאחריו, פרט לזרת – שרירי התולעיים (Lumbricals),שריר מנגד האגודל (Opponens pollicis), שריר מקרב האגודל (Adductor pollicis) ושריר כופף האגודל הקצר (Flexor pollicis brevis).

 

מהם הסימפטומים האופייניים לתסמונת התעלה הקרפלית?

  • כאב, קהות חושים, נימול או עקצוצים ביד ובפרק כף היד ובמיוחד באגודל ובשטח שבין האצבעות ובעיקר בשלוש וחצי אצבעות אותן מעצבב העצב המדיאני – median nerve כאשר סופרים מכיוון האגודל כאצבע ראשונה.  
  • הכאב מופיע ונעלם לסירוגין ואינו קבוע
  • הכאב מחמיר ככל שעולה השימוש ביד
  • הכאב מחמיר בשעות הלילה
  • לחיצה על היד או על פרק כף היד מקלה על הכאב
  • התחושה ביד לא מספיק טובה, לעיתים יש קושי לאחוז בדברים
  • קושי להבדיל בין דבר חם לקר בעת הנגיעה בו
  • במצבים קשים: סימני ניוון וחולשה בשרירי האגודל ובכרית האגודל עד לאובדן יכולת תפקוד כף היד

 

כיצד ניתן לטפל בתסמונת התעלה הקרפלית?

לתופעת הקרנת כאב ליד יכולים להיות גורמים שונים וסיבות שונות, לכן חשוב אבחון מדויק שאכן מדובר בתסמונת התעלה הקרפלית, לאחר שביצענו אבחון והוכרע כי אכן יש לך את תסמונות התעלה הקרפלית, אנחנו ניגשים לטיפול.

אם ישנן מחלות רקע שעלולות להוות טריגר להופעת התסמונת, נוודא כי הן מטופלות. דלקת פרקים, סכרת או בעיה בבלוטת התריס, כל אלו עלולות להשפיע והטיפול בהן יכול להפחית את הסימפטומים של תסמונות התעלה הקרפלית.

 

לאחר מכן נפעל באופן ממוקד, באמצעות מספר פעולות שמפחיתות את הלחץ מהעצב לצורך החלמתו והפסקת הגירוי הקבוע הגורם לכאב ולשאר התופעות.

 

 

טיפול אצלי בקליניקה

נשלב טכניקות טיפול ידניות, בהן שימוש בגישת טריגר פוינט תראפי, שחרור מיו-פאשיה בגישת רכבות אנטומיה, מניפולציות ומתיחות של השרירים ורקמות החיבור, לעיתים נשלב שימוש באולטרא סאונד טיפולי ושימוש בטנס (אלקטרו תרפיה), או אמצעים נוספים כמו דיקור IMS וקינזיוטייפינג.

אצלך בבית

בסיום הטיפול אנחה אותך מה ניתן לעשות בבית על מנת להקל על הכאב ולצמצם את הופעת הסימפטומים.

  • הפחתה בהפעלת היד ופרק כף היד והימנעות מפעולות שמחמירות הסימפטומים של התסמונת.
  • חבישת מפרק כף היד למניעת נזק נוסף אשר עשוי להיגרם כתוצאה מפיתול או כיפוף.
  • הנחת כפות הידיים על כריות בעת ישיבה ושכיבה.
  • ביצוע תרגילי מתיחה וחיזוק היד ופרק כף היד שעשויים לתרום להליך ההחלמה.
  • בעבודה – שינוי האחיזה או התנועה החוזרת, והתאמת סביבת העבודה מבחינה ארגונומית נכונה.

האם ניתן למנוע את הגעת תסמונות התעלה הקרפלית?

מכיוון שהגורם המדויק לתסמונת אינו ידוע, קשה למנוע מראש את הופעתה אך בכל זאת יש דרכים להפחית את הסבירות להופעתה. לגזור ולשמור:

  • ודא כי הידיים ופרקי הידיים נתמכים כאשר אתה משתמש בהם, במיוחד אם אתה עושה פעולה מונוטונית כלשהי. לדוגמה, בעת הקלדה או שימוש בעכבר המחשב, ודא כי הידיים נתמכות בנוחות מול המקלדת.
  • ודא שהכלים שאתה משתמש בהם אינם גדולים מדי עבור היד שלך. נסה להשתמש בכלים עם אחיזה מרופדת או להשתמש בכפפות בעת השימוש.
  • קח הפסקות תכופות מהפעולה החוזרת על עצמה ובצע תרגילי מתיחה וחיזוק של הידיים ושל פרקי כף היד.

 

אשמח לסייע!

שפע בריאות והחלמה מלאה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

עקבו אחרינו:

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

מדריך מתנה וטיפים

התקשר/י עכשיו