דלקת גיד הפיקה – Patellar Tendonitis היא פציעה בקדמת הברך. הדלקת מתפתחת ברקמת הגיד המחבר את פיקת הברך ( Patella) לעצם השוק ( Tibia ). לעיתים מכנים דלקת גיד הפיקה בשם "ברך קופץ" ( jumper's kneee ) , משום שאחת הפעילויות הגורמות להתפתחות דלקת בגיד הפיקה היא קפיצות מרובות, אך גם פעילויות אחרות כגון ריצה , רכיבה על אופניים, הליכה מרובה.
כל פעילות שמבוצעת בצורה מרובה ומתמשכת עלולות להביא לעומס יתר, לחץ באזור הגיד, שיחקה והתפתחות דלקתית באזור. גורמים נוספים המשפיעים הם: חוסר איזון יציבתי באזור האגן, הברך וכף הרגל במיוחד אנשים עם צניחת קשת כף הרגל ונטייה לנקעים, בעיקר באזור כף הרגל ( over-pronation ). כל אלו יכולים להיות גורמים לעומס יתר והתפתחות דלקת באזור גיד הפיקה.
המאפיינים העיקריים של דלקת גיד הפיקה – Patellar Tendonitis הם:
- כאב ורגישות באזור הגיד במיוחד בחלק התחתון של הפיקה ובאזור החיבור לעצם השוק.
- נפיחות באזור הגיד ובאזור החיבור לעצם השוק.
- כאב בזמן פעילות כמו ריצה, הליכה (במיוחד ירידה במדרון או ירידה במדרגות).
- כאב בזמן כפיפה באגן עם ברכיים ישרות, ישור הברך.
- רגישות מאחורי עצם הפיקה.
- תהליך האבחון כולל בדיקת רגישות בפעילות כמו כפיפה וישור הברך, ריצה, קפיצה והליכה. בדיקת רגשות למגע, בדיקות יציבות כוללת ובמיוחד של כף הרגל, ברך ואגן. ואף בדיקות הדמיה כמו רנטגן או MRI.
דרכי טיפול אפשריות בדלקת גיד הפיקה – Patellar Tendonitis
מנוחה.
שימוש בחבישות קרות על הברך במיוחד לאחר פעילות, (מומלץ להתייעץ עם מטפל מוסמך לגבי משך ותדירות החבישות)
הגבהה של אזור הברך לאחר פעילות או כאשר אזור הברך כואב, כמו הנחת הברך על כרית.
ביצוע תרגילי חיזוק מתאימים לשרירי הירך.
חבישת תחבושות אלסטיות עם תמיכה לאזור הפיקה, שימוש במדרסים לשיפור היציבה של כף הרגל וגם שימוש ברצועה תומכת לאזור גיד הפיקה.
הרופא המטפל יכול גם להמליץ על טיפולי פיזיו תאפיה, תרופות נוגדות דלקות , הזקת סטרואידים לאזור הדלקת ואף ניתוח במצב קיצוני של הדלקת בהן שאר הדרכים לטיפול לא הצליחו.
חלק משיטות הטיפול, אשר נמצאו יעילות מאוד להקלה ואף החלמה מלאה של דלקת גיד הפיקה – patellar tendonitis הן:: שיקום תנועתי אורטופדי,, נטרול נקודות טריגר ע"י טריגר פוינט תראפי ( Trigger point therapy ),עיסוי רפואי, וקינזיו טייפינגג ( Kinesio taping therapy ).
בזמן תהליך ההחלמה יש להקפיד ולאפשר מנוחה והימנעות מכל פעילות הגורמת להגברת הכאב ואו פעילות שגרמה להתפתחות הדלקת. מומלץ להחליף את הפעילות לכזו שאינה גורמת לכאב כמו למשל במקום ריצה לבור לרכיבה על אופניים או לשחיה. מומלץ מאוד להגיע לטיפול כמה שיותר מוקדם לפני שהדלקת הפכה כרונית וקשה יותר לטיפול והחלמה גם מבחינת המשך. משך ההחלמה מפציעת דלקת בגיד הפיקה תלוי בחומרת הדלקת ומשכה, חזרה לפעילות תושפע במשך הפציעה ומידת ההחלמה ממנה. חשוב לעשות דברים בהדרגה ובסבלנות, חזרה מוקדמת מידי לפעילות תגרום לחזרת הדלקת, קושי רב יותר בהחלמה והתארכות הטיפול.
מומלץ לנסות ולטפל בדלקת להקלה ואף החלמה מלאה בדרכים טבעיות לפני שמגעים לשלב הזריקות וניתוח.