טיפול בפאשיה שחרור פאשיה ותסמונת הכאב המיופשיאלי
טיפול בפאשיה, שחרור פאשיה, אינטגרציה מבנית ותסמונת הכאב המיופשיאלי אלו חלק מהנושאים שארחיב עליהם במאמר הזה.
מוכרת לך התחושה של כאבי שרירים שפשוט מסרבים להיעלם?
תחושת כאב בשרירים היא אינה דבר נדיר, אך ניתן להבחין בין כאב זמני המתרחש לאחר אימון אינטנסיבי או בעקבות מתח נפשי, לבין כאב שרירים מתמשך שאינו עובר ולפעמים אף מחמיר, גם לאחר טיפול הכולל עיסוי ומנוחה.
ישנם לא מעט גורמים היכולים לגרום לשרירים לכאוב. אם הכאב לא עובר, ייתכן ומדובר בתסמונת הכאב המיופשיאלי שמקורה בנזק לרקמת החיבור של הגוף – הפאשיה.
פאשיה שאינה מתפקדת כמו שצריך מקטינה את טווח התנועה וגורמת לכאב במקרה ה"טוב" ולהתפתחות תהליכים דלקתיים בגוף ואף ואפילו למצבים של תסמונת פיברומיאלגיה.
ממה נגרמת תסמונת הכאב המיופשיאלי? איך מטפלים בתסמונת הכאב המיופשיאלי? אני מזמין אותך לקרוא את המאמר, להכיר מקרוב את הפאשיה ואת אופן הטיפול בה.
מהי פאשיה?
על מנת להבין את הכאב המיו פשיאלי, חשוב שנבין לפני כן מהי פאשיה.
במילים פשוטות, פאשיה היא רקמת החיבור של הגוף, אך למעשה היא שם כולל לרקמה רכה וגמישה העוטפת את כל מערכת השרירים והאיברים הפנימיים בגוף האדם ומקשרת ביניהם. הפאשיה מורכבת ממספר שכבות דקיקות וקשיחות של רקמות חיבור סיביות מבוססות קולגן הפרוסות ברחבי הגוף האנושי וביניהן נמצא חומר נוזלי שנקרא חומצה היאלורונית. חומצה זו משמשת כחומר סיכוך ומאפשרת לשכבות הפאשיה לנוע ולהחליק אחת על גבי השנייה.
אך בפאשיה יש הרבה יותר ממה שנגלה לעין.
הפאשיה מקיפה שרירים בודדים, צרורות שרירים בתוך שרירים בודדים, קבוצות של שרירים, כלי דם ועצבים. היא קושרת מבנים אלו יחד ומאגדת אותם על מנת שיישארו צמודים זה לזה.
הפאשיה היא הרקמה שמאגדת בתוכה את מערכת השלד והשרירים, מערכת הדם ומערכת העצבים. היא עוברת לאורך כל הגוף החל מהחלק העליון של הראש ועד קצה הבהונות. כמו סחוסים, רצועות וגידים, היא מכילה צרורות ארוזים היטב של סיבי קולגן גליים המעוצבים בצורה מאורגנת ומקבילה.
הקונגרס הבינלאומי למחקר הפאשיה ניסח הגדרה מקיפה של פאשיה, ההגדרה שהוצעה בסופו של דבר על ידי ועדת המשנה:
"המערכת הפאשיאלית מורכבת מהרצף התלת-ממדי של רקמות חיבור סיביות רכות, המכילות קולגן, רופפות וצפופות, אשר מחלחלות ברחבי הגוף. המערכת כוללת רכיבים כגון, רקמת שומן, אדוונטיציה ונדנים נוירו-וסקולריים, אפונרוזות, פאשיות עמוקות ושטחיות, אפינריום, קופסיות מפרקים, רצועות, קרומים (ממברנות), קרומי המוח, הרחבות מיופאשיאליות, מעטפות עצם, רטינקולות, מחיצות, גידים, פאשיות ויסראליות, ואת כל רקמות החיבור הבין-שריריות והתוך-שריריות, כולל, אנדו-/פרי-/אפי-מיזיום.
המערכת הפאשיאלית מקיפה, משתרגת בין, וחודרת את כל האיברים, השרירים, העצמות וסיבי העצבים, מעניקה לגוף מבנה פונקציונלי, ומספקת סביבה המאפשרת לכל מערכות הגוף לפעול בצורה משולבת".
מקור: http://www.physioplexity.com
נקודות החיבור של הפאשיה מפוזרות לאורך גוף האדם
נקודות החיבור של הפאשיה נמתחות ומגיעות לכל רקמות החיבור הסיבי בגוף, בהן: האפוניורוזיס והרטינקולום, הרצועות, הגידים, קפסולות המפרקים, הסינוביום (מעטה דמוי פאשיה המכוסה גידים), נרתיקי או ממברנות איברים, נרתיקי או ממברנות כלי הדם, האפינריום (רקמה העוטפת עצבים חשופים), קרום המוח (נרתיק חוט השדרה), הפריאוסטאום (נרתיקי קרומים המקיפים עצמות), כמו גם לממברנות המקיפות שרירים בודדים.
אמנם לרקמות אלו שמות שונים בהתאמה למיקומם בגוף, אך ביסודן כולן עשויות מאותו חומר המחבר באופן ישיר או עקיף את חלקי הגוף.
טווח תנועה רחב מתחיל בפאשיה בריאה!
פאשיה בריאה היא בעלת מבנים גמישים המסוגלים להתנגד למתיחה עוצמתית ללא תחושת כאב. אם נוצרת תחושת כאב בזמן תנועה, ייתכן כי הפאשיה התייבשה ונדבקה לעצמה הפאשיה יכולה להימתח בצורה תלת ממדית לאורך, לרוחב ולעומק אך היא יכולה גם "להיתקע" בכל אחד מהמצבים הללו כמו כן יתכן שנוזל החומצה היאלורונית הפך לצמיגי יותר וגורם לפחות החלקה בין השכבות של רקמות החיבור.
על מנת להבין זאת בקלות, אפשר להמשיל את הפאשיה לניילון נצמד, כאשר הוא מתוח הוא עושה את עבודתו נאמנה בשמירה על המאכל שבכלי, אך כאשר הוא עוזב את דפנות הכלי, הוא מתקמט ונצמד לעצמו ובהתאם לכך – טווח התנועה שלו הופך מוגבל. עבור בני האדם קיצור בטווח התנועה, משמעותו כאב. הבחירה במטפל במקרים אלו היא קריטית. חשוב להגיע למטפל היודע איך לטפל בפאשיה בצורה נכונה ויעילה ואף מוסמך לכך. במידת הצורך, אשמח לעמוד לרשותך ולסייע.
אז מהי תסמונת הכאב המיופשיאלי?
תסמונת הכאב המיו פשיאלי מוגדרת כהפרעת כאב כרונית.
במצב זה, כיווץ סיבי שריר בנקודות רגישות בשרירים, הידועות כ"נקודות ההדק" או "נקודות טריגר", גורם לתחושת כאב בשרירים ולפעמים באיברים נוספים בגוף, שלכאורה אינם קשורים באופן ישיר לנקודת הטריגר או נקודת ההדק.
נקודות הטריגר המיו פאשיאליות הן המונח הרפואי ל"קשרי שריר" – אזורים קטנים, דמויי גבשושיות בסיבי השריר המכווצים ויכולים להיות קטנים כל כך שלא ממש ניתנים לאבחון במישוש בגלל גודלם, אך הם עלולים להיות מכאיבים למגע. קשרים אלה מתרחשים כאשר סיבי שריר או רצועות הרקמה (הפאשיה), הנמצאות תחתיהם, נמתחים ומתהדקים.
בשונה מכאב שרירים זמני הנובע מלחץ, הכאב הנובע מתסמונת הכאב המיו פשיאלי הוא קבוע ויכול אף להחמיר והשפיע על אזורים אחרים במידה ולא מתבצע טיפול נכון וממוקד.
מה גורם לתסמונת הכאב המיו פשיאלי?
ביצוע פעולה חוזרת ונשנית יכול להוביל לתסמונת הכאב המיופשיאלי, בדרך כלל, בשל התכווצות חוזרת ונשנית של שריר. מתי זה קורה? בעת ביצוע פעולה פיזית שחוזרת על עצמה במקום העבודה או בשעות הפנאי.
חבלה, פציעה או יציבה לקויה כל אלו עלולות להשפיע על הכאב השרירי, להוביל לפגיעה מתמשכת בשריר ולגרום להופעת תסמונת הכאב המיופשיאלי.
מתח וחרדה בתדירות גבוהה בחיי היום-יום עלולים לגרום להתפתחות נקודות טריגר בשרירים. הסברה הרווחת היא שאנשים המצויים במתח לאורך זמן, נוטים לכווץ יותר את השרירים שלהם וליצור מצב של מתח שרירי מתמשך. מכאן הדרך קצרה ליצירת נקודות הדק שיוצרות את תסמונת הכאב המיופשיאלי.
חושש שאולי הנך סובל מתסמונת הכאב המיופשיאלי?
אלו התסמינים המאפיינים של תסמונת הכאב המיופשיאלי:
- כאב עמוק בשריר
- כאב מתמשך בשריר
- כאב שעוצמתו מחמירה עם הזמן
- תחושת גבשושיות בשריר
- קשיי שינה הנובעים מכאב
- התפתחות פיברומיאלגיה
אינטגרציה מבנית יכולה לסייע בהתמודדות עם תסמונת הכאב המיופשיאלי
אינטגרציה מבנית היא השילוב של הגוף האנושי עם כוח המשיכה.
נקודת המוצא בטיפול היא כי הכאב אינו מגיע מהמוח בלבד. הפאשיה יכולה לייצר כאב מאחר והיא מתפקדת כמערכת העצבים השנייה.
המערכת הפאשיאלית מתפקדת כמערכת סיבים העוטפת כל תא ומעבירה לו מידע, אנרגיה, אור, צליל, תזונה, חמצן, ביו-כימיקלים והורמונים ומנטרלת את הרעלים במהירות עצומה.
האינטגרציה המבנית היא סדרת טיפולים במסגרתם נעשית מניפולציה על רקמת החיבור השטחית והעמוקה, הפאשיה. בטיפול מארגנים את הגוף מחדש ומביאים את האיברים העיקריים, הראש, הכתפיים, בית החזה, האגן והרגליים, להתאמה אנכית מאוזנת וגמישה.
טיפול באמצעות אינטגרציה מבנית מיישם את האמונה בחשיבותה של הפאשיה בגופנו. אנשים הסובלים מכאבים כרוניים או מכאבים קשים ומתמשכים שנגרמים מפעילות ספורטיבית, מפציעה או מיציבה לקויה – מוצאים מזור והקלה בזכות הטיפול, חשים אנרגטיים וגמישים יותר וכמובן – חיים בגוף הרמוני נטול כאבים.
מתי לפנות אלי?
פאשיה משחקת תפקיד מרכזי ביציבות ותנועת מפרקים, קואורדינציה, כוח פיזי, תנועת מפרקים, גמישות וכמובן – תסמונת כאב כרוני על שלל סוגיה.
על אף חשיבותה הרבה לאלסטיות הגוף, מבין סוגי הרקמות השונות, היא קיבלה את תשומת הלב המדעית המעטה ביותר. זאת ככל הנראה מכיוון שקשה לצלם אותה באמצעות טכניקות ההדמיה המתקדמות של ימינו, כגון MRI.
מטפל מוסמך ובעל ידע מעמיק בתחום זה יוכל לפעול להרפיית הכאב בגופך והחזרת הפאשיה למצב תקין.
לאורך השנים חקרתי ולמדתי את נושא הטיפול בפאשיה, הוסמכתי וצברתי ניסיון רב ומספר שנים משמש כעוזר מנחה בהשתלמויות בינלאומיות בהן אנו מלמדים ומכשירים מטפלים את התחום.
אם קיים בגופך כאב עמוק ומתמשך בשריר, אם הנך חווה קשיי שינה בעקבות אותו כאב, ייתכן והתפתחה אצלך תסמונת הכאב המיופשיאלי או ששכבת הפאשיה בגופך מתפקדת בצורה לא מיטבית. אני אשמח לסייע לך.
סובלים מכאבים? אובחנה אצלך בעיה ברקמת הפאשיה? אפשר לטפל!
אפשרויות הטיפול כוללות טיפול באמצעות שיטת האינטגרציה המבנית לפי גישת רכבות אנטומיה וטכניקות שחרור מיופאשיאלי.
מה אפשר לעשות גם בעצמך, בהנחיית מטפל?
- מתיחות – ביצוע תרגילי מתיחה עדינים;
- אימון יציבה – ביצוע תרגילים לחיזוק השרירים סביב נקודת ההדק;
- עיסוי – הפעלת לחץ לאורך השריר על מנת לשחררו ולהקל על הכאב;
- חום – חימום האזור הכואב יכול לעזור להקל על מתח השרירים ולהפחית כאב.
בהצלחה והחלמה מהירה!
אשמח לעמוד לרשותך ולסייע לך לשוב לבריאות איתנה.
4 Responses
מאמר מעולה על הפאשיה
תודה
רוחיק
תודה רבה על המשוב 🙂
אשמח לפרטים נוספים וייעוץ להפחתת פיברומיאלגיה…ותשישות כרונית …תודה
שלום אורנה
מוזמנת לשוחח איתי בנייד 052-3695312
יפים