בלט דיסק
איך אפשר לדעת בוודאות? כיצד מטפלים? ומה בין בלט דיסק, בקע דיסק ופריצת דיסק? על כל אלו במאמר זה.
מהו בלט דיסק?
הדיסקים הבין חולייתיים עשויים מרקמת סחוס המזכירה בצורתה טבעות, אשר במרכזן ליבה צמיגה, שיש המדמים אותה לג'לטין. לחצים שונים המופעלים על חוט השדרה, בין אם קבועים ומתמשכים (כמו תנוחת ישיבה קבועה והרגלי ישיבה ממושכת) ובין אם חד פעמיים טראומטיים (כמו הרמת משקל כבד במיוחד או תנועה חריגה) גורמים לליבה הצמיגה לדחוף את הטבעות כך שיבלטו החוצה אל מעבר לקו החוליות. הבליטה הזו נקראת בלט דיסק. כאשר הבליטה יוצאת לכיוון תעלת עמוד השדרה או לכיוון שורשי העצבים – מתחילים הכאבים…
הכאבים האלו מוכרים לך? כדאי לבדוק האם אכן מדובר בבלט דיסק.
ממה נגרם בלט דיסק?
תהליכים ממושכים שסופם עלול להיות בלט דיסק הם ישיבה ממושכת, ישיבה בתנוחה לא טובה באופן קבוע, הרמת משאות כבדים ועוד. לצד אלו, אירועים טראומטיים לגוף, כתאונות ופציעות, עלולים להיות גם הם זרז להיווצרות של בלט דיסק.
איך מאבחנים מצב של בלט דיסק?
מה הסימנים המלמדים על היווצרות אפשרית של בלט דיסק?
לעומת זאת, ישנם לא מעט מקרים שבהם בהחלט חשים שמשהו מתרחש. התחושות יכולות לנוע מאי נוחות ועד סבל מהותי. על כל מקום בסרגל התחושות ניתן להקל ולטפל ולייצר הטבה במצב. בחלק ניכר מהמקרים ההטבה תהיה מהותית עד כדי הפגת הכאבים לגמרי והחלמה.
מהם סוגי הכאבים שאתה עשוי להרגיש בעת התרחשות בלט דיסק?
חלק מהכאבים המתרחשים בעת בלט דיסק נובעים מהתקרבות הבלט אל חוט השדרה והעצבים, וחלק מהכאב נובע מהתכווצות השרירים סביב האזור הפגוע.
סימנים קיצוניים לבלט דיסק, פריצת דיסק ובעיות נוספות, המחייבים בדיקה רפואית מיידית הנם שילוב של התופעות שהוצגו, ביחד עם אחד מאלו: חולשת שרירים, שיתוק, חום, קושי בשליטה על הסוגרים.
ומה באמת ההבדל בין בלט דיסק, בקע דיסק ופריצת דיסק?
איך מטפלים בבלט דיסק?
טיפים להקלה, שתוכל לבצע בעצמך
- שמור על יציבה נכונה.
- אם אתה נדרש לעמידה ממושכת השתדל להיות בתנועה והעבר את משקל גוף מרגל לרגל מדי פעם.
- בעת ישיבה, השתמש במתקן להרמת הרגליים, על מנת לשמור על גב זקוף ועל מנת לצמצם את העומס על עמוד השדרה.
- בעת ישיבה ממושכת, קום כל 20-30 דקות לטובת מתיחה ומספר צעדים.
- בעת הרמת חפצים כבדים – דאג להרים באופן שאינו מסכן את הגב, תוך שימוש בשרירי הידיים והרגליים, ולא בגב.
איך אני יכול לעזור לך?
חלק מהכאבים המאפיינים בלט דיסק, נובעים מהתכווצות שרירים שנוצרת סביב האזור הפגוע ולא מהבלט עצמו. שחרור של התכווצות שרירים זו יכול להקל משמעותית על תחושת הכאב, וחשוב מכך, יכול גם להחזיר את טבעות הדיסק למקומן. בעת מצב של בלט דיסק, הטבעות נדחקות בין חוליה לחוליה והתכווצות השרירים סביבן רק מגבירה את הלחץ עליהן. שחרור השרירים מסביב, יכול להוריד משמעותית את הלחץ של החוליות על הטבעות ואז אלו יכולות לחזור למקומן. דמיין את טבעות הדיסק כבלון שלוחצים עליו בשתי הידיים והוא נמעך לכל הכיוונים. ברגע שמשחררים את הלחץ – הוא חוזר לצורתו המקורית.
מסיבה זו, אני ממליץ בחום תמיד לנסות טיפול שמרני, לפני שעוברים לטיפול תרופתי או אף כירורגי. בטיפול שמרני ניתן לשחרר את התכווצות השרירים במקום הפגוע ובכך להקל משמעותית על הכאבים ואף לגרום לדיסק לשוב למקומו. באפשרותי לסייע באמצעות מגוון שיטות טיפול ויכול מאוד להיות שאחת מהן תעשה את ההבדל עבורך.
בין שיטות הטיפול המשמשות אותי: טכניקות עיסוי שונות, טיפול בנקודות טריגר (Trigger Point Therapy), טיפול באמצעות קינזיו טייפינג(Kinesio Taping Therapy), דיקור מערבי, שימוש במיטת היפוך ועוד.
תגובה אחת
שלום, הגעתי למצב של כאבים מאוד חזקים ותחושות נימול בכפות ידיים , חוסר תחושה בירך שמאל ממש חייבת טיפול