מהו דורבן בעקב ומהי דלקת הפסיה הפלנטרית ?
זוהי פציעה נפוצה ומכאיבה בכף הרגל הנובעת מהיווצרות דלקת בפסיה הפלנטרית (plantar fasciitis) המתבטאת ברקמת חיבור הנראית שילוב בין רצועה לגיד ומתחברת לחלק הקדמי של עצם העקב (הקלקנאוס -calcaneus), בחלקה האחורי ולבסיס הבהונות בחלקה הקדמי.
הדורבן בעקב (heel spur) נוצר עקב תהליכי התגרמות המתרחשים ברקמת החיבור לעצם. לגבי הסיבות להתפתחות הדורבן ישנן דעות חלוקות. ולעיתים אף לא מבחינים בצורה חד משמעית בין שני המצבים של דלקת הפסיה הפלנטרית לבין מצב של דורבן ומכנים את שני המצבים כדורבן.
הסימפטומים של דורבן בעקב ודלקת הפסיה הפלנטרית (Plantar fasciits)
הסימפטום העיקרי הוא תחושת כאב באזור העקב בזמן הליכה. לרוב הכאב מורגש כאשר מניחים את הרגל על הרצפה בבוקר כשיורדים מהמיטה. הכאב מורגש גם במצבים של עמידה ממושכת וגם לאחר מנוחה. לפעמים הכאב נחלש לאחר תחילת פעילות אך עלול לחזור במחזוריות. בשלבים מתקדמים של התפתחות הדלקת היא הופכת להיות כרונית.
הגורמים להתפתחות דורבן בעקב ודלקת בפסיה הפלנטרית (Plantar fasciits)
ישנם לא מעט גורמים המביאים להתפתחות דלקת בפסיה הפלנטרית ואף להתפתחות דורבן, עומס רב על איזור העקב, מתח קבוע או ממושך לאזור הפסיה הפלנטרית יגרום לקיצור הרקמה, משיכה וקרעים מיקרוסקופיים באזור החיבור לעצם העקב והתפתחות הדלקת ואו הדורבן.
כמו כן גורמים כמו עודף משקל עלול לגרום לשחיקה של הרקמות המרפדות את העקב ויצירת לחץ גבוהה על האזור בו מתפתחת הדלקת בזמן הליכה , ריצה ועמידה. נעילת נעליים בעלות רפידה ישנה ואו שחוקה בזמן ביצוע פעילות גופנית כמו ריצה. נעילת נעלי עקב לפרקי זמן ממושכים גרמו לרקמת הפסיה להימצא תחת מתח קבוע וממושך ויגרום לרקמה זו להתקצר עם הזמן, ומתיחה של רקמה זו כאשר הולכים יחפים למשל בירידה מהמיטה בבוקר עלול להביא להתפתחות דלקת הפסיה הפלנטרית ולהתפתחות דורבן.
פעילות גופנית מאומצת כמו ריצה, הליכה או טיפוס במדרגות, שינוי תוכנית אימון כגון הגברת תדירות, אינטנסיביות או הוספת מרחקים בפעילות, עליה במדרון או שינוי משטחי אימון גם הם עלולים להביא להתפתחות דלקת.
שינויים או מצבים מבניים אנטומיים מסוימים של מערכת השלד והשרירים כמו קיצור של גיד אכילס, קשת גבוהה בכף הרגל או קשת נמוכה בכף הרגל (פלטפוס) אף הם עלולים להביא להתפתחות דורבן או דלקת.
דרכי הטיפול בדורבן בעקב ובדלקת הפסיה הפלנטרית (Plantar fasciits)
דרכי הטיפול בדורבן בעקב ובדלקת הפסיה הפלנטרית הינן רבות ומגוונות, החל ממנוחה והימנעות מדריכה על הרגל כאשר הכאב חמור, שימוש בנעליים עם סוליות רכות ובולמי זעזועים, שימוש במדרסים, מדרסי עקב רכים, שימוש בסד לילה, תרגילי מתיחה, חימום וקירור, טיפולי פיזיותראפיה, תרופות אנטי דלקתיות וזריקות עפ"י המלצת הרופא המטפל ואף ניתוח.
טיפול משולב בעיסוי, שיקום תנועתי אורטופדי בגישת טריגר פוינט תראפי (Trigger Point Therapy) ושימוש בקינזיו טייפינג (Kinesio Taping Therapy)נמצאו יעילים מאוד לטיפול בדורבן בעקב ובדלקת הפסיה הפלנטרית (plantar fasciitis), כמו כן אבחון ממצא למציאת הסיבות אשר הביאו להתפתחות הדלקת ואו הדורבן בכדי להימנע ממצב זה בעתיד, הנחיית המטופל לשמירת אורך חיים בריא ומשקל תקין, ביצוע תרגילי מתיחה ופעילות גופנית המותאמים למצבו הגופני של המטופל, כל אלו יחד יביאו להחלמה מהירה ומניעה של הישנות הבעיה או הפציעה.